Hızlı okumak , okumak için daha az zaman ayırıp daha çok okumak ve daha çok anlamak demektir. Okumada dünya ortalaması dakikada 200 kelime civarıdır. Bu rakam batı ülkelerinde 220’ye çıkar geri kalmış ülkelerde ise 150 civarına düşer. Ülkemiz için 200 kelime civarındadır. Hızlı okumayı öğrenmiş ve başarı ile uygulayan bir birey dakikada 400 kelimenin üstüne çıkabilir.
Kaliteli hızlı okuma kursları bu rakamı 1000 kelimeye kadar çıkarabilir.Hızlı okuma seti alarak okumanızı hızlandırabilir ya da hızlı okuma kitabı kullanarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Ancak Hızlı okuma yöntemlerine tam anlamıyla vakıf olmak ve ciddi bir okuma hızı artışı kazanmak istiyorsanız. Profesyonel kurslardan destek almanız gerekmektedir. Şimdi Hızlı okuma nasıl olur? sorusuna yanıt arayalım!
Hızlı okumak için uygulanacak birtakım yöntemler vardır. Bu yöntemler ile çalıştığınızda bir süre sonra kaliteli ve hızlı okuyabileceksiniz. Ancak aşağıda belirttiğimiz hızlı okuma teknikleri çalışmasına başlamadan önce hızlı okuma testleri yaparak kendinizi sınamalısınız. Hızlı okuma testleri dakikada kaç kelime okuyup ne kadarını anladığınızı ölçer. Bununla ilgili sitemizde doküman bulabilirsiniz.
Hızlı okuma yaparken kelimeleri tek tek okumak yerine 3 ya a 4lü kelime grupları halinde okuyunuz. Böylece her kelimeye ayrı ayrı bakmak zorunda kalmazsınız. İlk başlarda kelimeleri 3 ya da 4 kelime olarak görürsünüz. Ancak aktif görme alanınız genişledikçe kelimeleri bir bütün olarak görmeye başlarsınız. Ve tek bakışta bir grubu okuyabilirsiniz.
Her bakış ayrı zaman ayrı zihin işlemi gerektirir. Gruplama yapmak hızlı okumanın en önemli kuralıdır. Gruplayarak okumanın gelişmiş versiyonları vardır. Profesyonel okuyucular sütun olarak okurlar yani soldan sağa doğru değil de sütun olarak metinde aşağı doğru inerler böylece müthiş hızlara ulaşırlar. Ancak bu ileri seviye okuyucular için geçerlidir.
Hızlı okumanın altın kurallarından biri de okuduğunu anlamaktır. Ön okuma yapmak hem hızlı okuma esnasında, zihninizi rahatlatacak hem de önemli noktaları hatırlamanızı sağlayacaktır. Özellikle okuduğunu anlama sıkıntısı yaşayan kursiyerler, ön okuma yöntemini kullanmalıdır. Ön okumada metin tamamıyla okunmaz! Göz gezdirme denen bir yöntemle sadece başlıklara önemli kısımlara ve paragraf sonlarına bakılır.
Okuma yaparken sizi yavaşlatan bir başka unsur da sesli okumaktır. Sesli okumak, eli ile takip etmek, altını çizerek okumak gibi yöntemler vakit kaybından başka bir şey değildir. Hiçbir olumlu katkısı yoktur. Sadece zihninizle okuyunuz. Hızlı okuma tekniği sayılırken ilk sırada hep bu yöntem sayılır.
Hızlı okuma yapmak için uygun ortam olması şarttır. Yüksek konsantrasyona sahip bireyler için fiziki ortam önemli değildir. Ancak çoğu insan için uygun ortam olmazsa hızlı okuma mümkün olmaktadır. Bunun için sessiz ve uyaranlardan arınmış bir ortamda bir masa üzerinde dik bir şekilde oturup okuma yapılmalıdır. Bu şekilde yapılan okumada daha hızlı sonuç alınacaktır.
Hızlı okuma çalışmalarına başlamadan önce bir amaç belirlemelisiniz. Okul başarısı ve sınavlar için mi okuyorsunuz? Kitap okumayı çok sevdiğinizden daha çok okuyabilmek için mi okuyorsunuz? Okumak ve raporlamak vb bir işiniz mi var? Bu sorulara doğru yanıtlar vererek bir çıkış noktası bir varış noktası belirlemeniz gerekiyor. Böylece hedefe ulaşıp ulaşamadığınızı belirlemiş olursunuz. Bunun için de başlangıçta hızlı okuma testi yapmanız çok önemlidir.
Ne kadar çok kelime bilirseniz o kadar hızlı okursunuz. Özellikle işiniz ya da okuldaki alanınızla ilgili kelimelerin anlamlarını mutlaka öğrenin.
Aktif görme alanınızı genişletmek için göz egzersizleri yapmalısınız. Göz egzersizleri sizi hızlandıracak en pratik çözümdür. Sitemizde hızlı okuma göz egzersizleri makalelerine göz atabilirsiniz.
Hızlı okumak size zaman kazandırır.
Kariyerinizi geliştirme olanağı tanır.
Okul başarınız artar. Sınavları daha kısa sürede çözersiniz
Daha çok kitap okuyup kişisel gelişiminizi destekleyebilirsiniz.
Sosyal hayatınıza daha çok zaman kalacağı için daha mutlu bir hayat yaşarsınız.
Analitik düşünme yeteneğiniz gelişir. Aynı anda birden fazla şeyi görebilirsiniz.
Bakış açılarınız çeşitlenir. Bir olayı farklı yönleri ile değerlendirebilirsiniz.
Ders çalışmak, sıkıcı olmaktan çıkar.
Hızlı okumadaki düzenli gelişiminizi ve kelimeleri gruplandırarak daha hızlı okuduğunuzu adım adım kendiniz fark edeceksiniz. Her seviye, sizi sonuca daha hızlı götürecektir. Hedefinize giden yolda öğrendiğiniz beceriler, size eski okuma alışkanlıklarınızı unutturacaktır.